De telling

Voor de telling hanteren we de regels van de Nederlandse Badminton Bond wat inhoud dat de spelen volgens het Rallypoint Systeem. Een badmintonwedstrijd bestaat uit twee gewonnen games. Dat betekent dat wanneer je na twee games gelijk staat, je een derde game moet spelen. Na elke game en halverwege de 3e game wordt er van speelhelft gewisseld. Iedere partij (of deze nu wel of niet serveert) kan een punt scoren. Een punt wordt gescoord als de tegenstander de shuttle niet of niet goed terug kan slaan of een fout maakt.

Je maakt een fout:
- Als de shuttle binnen je speelveld op de grond valt.
- Als de shuttle tijdens de service, buiten het juiste servicevak van je tegenstander op de grond valt.
- Als je in het net slaat.
- Als je de shuttle tweemaal achter elkaar raakt.

Een let betekent dat de rally opnieuw moet worden gespeeld als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis (bijvoorbeeld als de shuttle van anderen in jouw veld valt.

Uitleg Rallypoint Systeem:

*

In alle speldisciplines wordt er voortaan gespeeld tot 21 punten met twee punten verschil. Als er bij 29 - 29 nóg geen winnaar is, wint degene die het 30ste punt maakt.

*

Wanneer één van de partijen 11 punten heeft, heb je 1 minuut rust.

*

Na iedere game heb je 2 minuten rust.

*

We hanteren een rallypoint systeem. Dat wil zeggen dat je altijd een punt maakt. Ook wanneer je zelf niet de service hebt. Zowel de serveerder als de ontvanger kan dus een punt maken, en wanneer de ontvanger een punt maakt krijgt hij uiteraard ook de service.

*

De winnaar van de eerste game begint de service van de tweede game, zoals nu ook het geval is.

*

Een aantal zaken zijn alleen van toepassing op het dubbelspel. Tot zover ging het slechts over puntentelling en rustpauzes tussen en na de games. Nu gaat het ook om flinke veranderingen in de spelregels.

*

Er is geen tweede service meer. Wanneer je een even aantal punten hebt serveert de rechter speler en wanneer je een oneven aantal hebt serveert de linker speler. Wanneer de tegenstander dan een punt maakt gaat de service direct over. Een handig geheugensteuntje: je serveert altijd vanaf de kant waarvandaan je ook zou serveren als je een enkel speelt.

*

Je blijft gewoon wisselen van helft bij het maken van een punt, maar je wisselt niet van helft wanneer je de service overneemt (en dus ook een punt scoort). Vrij logisch, maar let er goed op!

*

De achterse servicelijn van de dubbelspel blijft gehandhaafd.