De service

De service is heel belangrijk in badminton. Je kunt namelijk alleen scoren wanneer je de service hebt. Voordat een spel begint, is er een loting (toss). Wie deze toss wint moet een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

- Eerst serveren of de service ontvangen.
- Het spel beginnen aan de ene kant dan wel aan de andere kant.

De service dient onderhands te worden geslagen vanuit het servicevak in het diagonaal tegenoverliggende servicevak. De service moet vallen achter de voorste servicelijn in het servicevak van de tegenstander. Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter speelvak.
Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker servicevak. Na ieder score vindt de service plaats vanuit het naastliggende servicevak. Zoals gezegd zijn de servicevakken voor het enkel- en het dubbelspel niet hetzelfde.

Het servicevak voor het enkelspel is smal en diep, namelijk tot de achterste lijn. Ieder speler heeft één servicebeurt. In een servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden. Er wordt alleen van servicevak gewisseld als je zelf een punt maakt. Als je een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander.

Het servicevak voor het dubbelspel is breed en eindigt voor het achterste vak. Ieder team heeft twee servicebeurten. Bij het begin van de game heeft de beginnende partij maar één servicebeurt. De eerste service wordt altijd geslagen vanuit het rechter servicevak. In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden door dezelfde speler. Er wordt alleen van servicevak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt. Indien beide servicebeurten verloren zijn, gaat de service over naar de tegenstanders en begint de speler die in het rechtervak staat met de eerste service.

De service mag slechts worden uitgevoerd met het blad van het racket naar beneden gericht en waarbij het blad zich duidelijk zichtbaar geheel onder de hand (niet de heupen!) moet bevinden. De service is dus altijd onderhands. Op het moment van spelen (als de shuttle het blad raakt) mag de shuttle niet boven het middel geslagen worden. Ervaren spelers maken met name deze fout wel eens. Wordt verkeerd geserveerd, dan gaat de beurt voorbij. De service is diagonaal, van links naar rechts of van rechts naar links. De serveerder mag geen schijnbeweging maken en moet de shuttle in een vloeiende beweging slaan. De voeten van de serveerder en de ontvanger moeten binnen het servicevak staan (dus niet op een veldlijn).

De shuttle mag niet buiten het servicevak geslagen worden. Een shuttle is "in" als de shuttle op de lijn valt met enig deel van de shuttle. Ook de veertjes van de shuttle tellen dus, maar het gaat wel om dat deel dat het eerst de grond raakt. De service mag via het net geslagen worden.